Recente cijfers onthullen een alarmerend probleem in Montfoort: de isolatie van woningen laat veel te wensen over. Uit gegevens van het Kadaster en klimaatsubsidieverstrekker RVO blijkt dat maar liefst de helft van alle woningen in de gemeente slecht geïsoleerd is. Dit komt neer op meer dan 1000 huizen. In vergelijking met soortgelijke gemeenten presteert Montfoort ondermaats, waar één op de drie huizen als 'doorwaaiwoningen' wordt bestempeld.
Vooral bewoners van eengezinswoningen ervaren vaak gebrekkige isolatie, waarbij de verhouding één op de twee huizen betreft. Deze trend is zorgwekkend, aangezien Montfoort achterblijft bij vergelijkbare gemeenten waar slechts één op de drie eengezinswoningen te kampen heeft met isolatieproblemen.
Van alle appartementen in Montfoort is één op de vier onvoldoende geïsoleerd, wat ook aangeeft dat er ruimte is voor verbetering op dit gebied. Aan de positieve kant blijkt één op de elf woningen goed geïsoleerd te zijn, terwijl de rest als 'redelijk' wordt geclassificeerd. Opmerkelijk is dat appartementeigenaren relatief vaker goede isolatie hebben; één op de acht appartementen geniet van optimale isolatie. Bij eengezinswoningen is dit slechts één op de twaalf.
De focus van de cijfers ligt op buitenmuurisolatie, de meest bekende vorm van isolatie. Deze kwaliteit wordt bepaald aan de hand van het energielabel van elke woning. Oudere huizen zonder energielabel vormen echter een significant deel van de woningvoorraad en worden niet meegeteld. Dit aspect raakt bijna een derde van de totale Nederlandse woningen.
De lage participatie in gevelisolatie blijkt uit de subsidiecijfers in Montfoort. Eigenaren hebben afgelopen jaar 2843 vierkante meter gevel geïsoleerd gekregen, wat overeenkomt met slechts 32 geïsoleerde gevels als je uitgaat van 90 vierkante meter per woning. De RVO heeft hier een subsidie van 39.254 euro voor verstrekt. De mindere populariteit van gevelisolatie is deels te wijten aan de vergunningsprocedure en de financiële investering, die tussen de 9000 en 30.000 euro kan uitkomen.
Ondanks de uitdagingen en kosten biedt isolatie aanzienlijke voordelen. Het isoleren van een buitengevel kan leiden tot een besparing van 530 kubieke meter gas per jaar, wat overeenkomt met ongeveer 750 euro voor een gemiddelde hoekwoning. Deze investering loont dus niet alleen in energie-efficiëntie, maar ook in financiële besparingen voor huiseigenaren.
Montfoort is binnen de context van vergelijkbare gemeenten geanalyseerd door de Vereniging Nederlandse Gemeenten. De vijftien meest gelijkende gemeenten zijn in kaart gebracht, met Nieuwkoop, Kaag en Braassem en Bodegraven-Reeuwijk als enkele voorbeelden. Door deze vergelijking kwam Montfoort naar voren als een gemeente met een urgente uitdaging op het gebied van isolatie.